Klasik Çıtalı Uçurtma

Malzemeler:

  • 3 Adet 75 cm boyunca 7-8 mm kalınlığında ahşap çıta.

  • 1 Adet 80*80 cm ebadında jelatin veya ince naylon.(Aynı ölçülerde bulamazsanız iki veya daha fazla parçayı yan yana koli bandı ile yapıştırarak elde edebilirsiniz. Hatta jelatin kalınlığında poşet bile kullanabilirsiniz.)

  • Ortalama 1 mm kalınlığında sağlam ip.

  • Yapıştırmak için koli bandı, makas, cetvel, kalem.

  • Kuyruk yapmak için ortalama 50 gram naylon parçaları.

Kuyruğun Hazırlanması:
Klasik çıtalı uçurtma kuyruğu saçak biçiminde olmalıdır.Bunun için ortalama 50 gram ağırlığındaki naylon poşet veya benzeri bir malzemeyi 30 ile 50 cm uzunluğunda ve ortalama 2 cm genişliğinde kesiniz.
Ortalama 6-7 metre uzunluğundaki bir ipe kesilen parçaları uçlarından düğümleme yöntemi ile örünüz.
Her düğümlenen parça arasında ortalama 5-7 cm boşluk olabilir.
İşlemin sonunda saçak haline dönüşmüş 6 metre uzunluğunda 40-50 gram ağırlığında bir kuyruk elde edilecektir.

Yapılışı:

  İlk önce çıtaların başlarını daire içindeki şekilde görüldüğü gibi kertiniz.Metre ve kalem kullanarak çıtaları tam ortalarından işaretleyiniz.Çıtaların işaretlenen yerlerini üst üste getirerek şekilde gördüğünüz gibi iple sağlam bir şekilde birkaç kez dolayarak bağlayınız.

Çıta başlarındaki kertiklere ipi şekilde görüldüğü gibi dolayarak gergin bir şekilde iskeletin çevresini dönünüz. Önemli: Bir çıtanın başından diğer çıtanın başı arasındaki mesafe çıtaların başından merkeze olan uzaklığı ile eşittir. Örneğin:İpi iskeletin "a" noktasından bağladınız. İpi bağladığınız "a" noktasından "e" noktasına kadar çekiniz. "e" noktasına gelen yeri "b" noktasına götürerek bağlayınız. Bu şekilde iskeletin tamamını dönünüz ve ipin gergin olmasına önem gösteriniz.

 

  80*80 cm ebadındaki jelatininizi veya hazırladığınız naylonunuzu düzgünce bir masa üzerine seriniz. Altıgen çıta iskeletinizi naylonun üzerine koyunuz. Cetvel ve kalem yardımı ile ip hizalarının ortalama 5 cm dışından şekilde görüldüğü gibi çiziniz.

 Jelatin veya naylonu çizgilerinden kesiniz.Çıta uçlarına gelen yerlerden şekilde görüldüğü gibi yarıklar açarak şekildeki gibi kulakçıklar oluşturunuz. Bu kulakçklar naylonu ipin üzerine katlama işinde kolaylık sağlayacak.

Kestiğimiz jelatin veya naylonun kulakçıklarını iskeletimizin kenar iplerinin üzerine katlayarak şekilde görüldüğü gibi yapıştırınız. 

Çıtaların merkezini bağladığınız ipin ucunu naylonun merkezinden şekilde görüldüğü gibi öne çıkarınız.

Üst denge ipinin bir ucunu "a" noktasından, diğer ucunu "b" noktasından bağlayınız. Bunu yaparken üst denge ipinin tam ortası merkeze yani "e" noktasına gelecek şekilde ayarlayınız. Üst denge ipinin ortasından "e" noktasına çektiğinizde tam bir " V " oluşturmalıdır. Merkezden yani "e" noktasından çıkan orta ipi "a-b" noktasının ortasına doğru uzatın. "x" noktasına gelen yerinden üst denge ipinin tam ortasına bağlayınız. Yapmış olduğunuz düğümü kaymayacak şekilde sabitleyiniz. Kuyruk denge ipi içinde üst denge ipin de yapmış olduğunuz işlemin aynısını "c-d-e" noktalarını kullanarak yapınız. Oluşan " V " şeklinin tam ortasına kuyruğunu kaymayacak şekilde bağlayınız.