Malzemeler:
1 Adet 78 cm boyunda 7-8 mm kalınlığında ahşap çıta
2 adet 32,5 cm boyunda 7-8 mm kalınlığında ahşap çıta
1 adet 8 cm 7-8 mm kalınlığında ahşap çıta.
1 Adet 70*80 cm ebadında jelatin veya ince naylon.(Aynı ölçülerde bulamazsanız iki veya daha fazla parçayı yan yana koli bandı ile yapıştırarak elde edebilirsiniz. Hatta jelatin kalınlığında poşet bile kullanabilirsiniz.
Ortalama 1 mm kalınlığında sağlam ip
Yapıştırmak için koli bandı, makas, bıçak, cetvel, kalem ve kuyruk yapmak için ortalama 50 gram naylon.
Kuyruğun hazırlanması: Elmas uçurtma kuyruğu çeşitli biçimlerde olabilir. En kolayı ve bizce güzel olanı da şerit kuyruktur. Çok uzun oluşundan ötürü gökyüzünde adeta dans eder. Şerit kuyruk için elinizdeki naylonları 4 cm eninde kesiniz. Kesilen şeritleri ucuca yapıştırarak yaklaşık 10 metrelik bir şerit oluşturunuz. Şeridimizin uzunluğu ortalama 10 metre genişliği 3,5-4 cm ağırlığı ise 30 ile 40 gram arasında olmalıdır. Bu ölçüleri dengelemek elbette zordur. Bunun için kuyruğun uzunluğunda bir kaç metre oynamalar olabilir. Mümkün olduğu kadar uzun olsun.
Çıtaların Hazırlanması: 8 cm boyundaki küçük çıta parçasını üst şekilde gördüğünüz gibi çiziniz. Çizdiğiniz parçayı alt şekilde gördüğünüz şekle getirene kadar bıçak yardımı ile yontunuz. Yontulan parçanın düzgün olmasına özen gösteriniz.(15 yaş altındaki çocukların yardım almaları gerekir) Bu parçamızın adına DESTEK PARÇASI diyelim.
33,5 cm boyundaki iki ayrı çıtanızı üst şekilde görüldüğü gibi DESTEK PARÇASININ üzerine yerleştiriniz.Ve alt şekilde görüldüğü gibi bir iple çok sıkı bir şekilde defalarca dolayarak bağlayınız.
Hatta bu bağlama işlemini koli bandı ile sıkıca sararak destekleyebilirsiniz. Bu işlem ile 65 cm uzunluğunda tam ortasından hafif kavisli bir çıta elde etmiş olacağız. Bu çıtamızın adına da KAVİSLİ ÇITA diyelim.
Uçurtmanın Hazırlanması
70*80 ebadında ki jelatin veya naylonu masa üzerine düzgünce seriniz. Jelatin veya naylonu şekilde görüldüğü gibi çiziniz ve çizgilerden düzgünce kesiniz.
78 cm boyundaki çıtanın bir tarafını 21 cm ölçüp işaretleyiniz. 21 cm'lik kısmı yukarı gelecek şekilde kavisli çıtamızın ortasındaki çentikli yerine işaretlediğiniz noktayı birleştirerek ip ile bir kaç kez sararak şekilde görüldüğü gibi bağlayınız.
Kesilmiş jelatin veya naylonu masa üzerine düzgünce yerleştiriniz. Sağlam bir şekilde hazırladığınız çıta iskeletini naylonun üzerine şekildeki gibi bırakınız. Önce 78 cm'lik çıtanızı şekildeki gibi yapıştırınız. Sonrada kavisli çıtanızı naylonu gerdirerek yapıştırınız. İşlemi tamamladığınızda uçurtmanız kavisli bir hal alacaktır. Çıtalar uçurtmanızın iç kısmında yani çukur tarafında kalacaktır. Şekilde görünen taraf uçurtmanızın arka yani çukur tarafıdır.
Çıta iskeletini oluştururken iki çıtayı birbirine bağladığınız ipin ucunu, naylonu delerek uçurtmanın ön yüzüne geçiriniz. İpin 16 cm. ilerisinden bulabilirseniz bir halka bağlayınız, bulamazsanız iple düğümleyerek halka yapınız. Halkadan sonra 27 cm ilerisinden dik çıtanın en üst noktasına bağlayınız. Bu işlemle uçurtmanızın dengesinin tamamlamış olacaksınız.